top of page
  • Skribentens bildKatarina Zell

Fira din framgång

Uppdaterat: 21 nov. 2022

När du firar i stort och smått frigörs dopamin i din hjärna. Dopamin är en signalsubstans som skickar ut information mellan kroppens olika delar via det centrala nervsystemet. En av de mest kända funktionerna med dopamin, är att den gör att din kropp belönar dig när du gör något bra. Så enkelt förklarat så kan du belöna dig själv genom att stanna upp och fira dina mål och delmål.

Att sätta lagom utmanande, mätbara och positiva mål - göra en plan och ta sig mot sitt mål genom delmål, kan just hjälpa dig att frigöra dopamin och på så sätt få dig att känna dig nöjd och tillfreds. Och när du känner dig glada och motiverade, kommer du att vilja fortsätta att göra mer. Så därför har du allt att vinna. Att sätta tydliga mål och delmål - och att stanna upp och fira din framgång - det kommer hjälpa dig att lyckas. Och det kommer att få dig att må ännu bättre. (Läs mer om mål här.)

​Jantelagen hyllar en typ av konformitet och ”inte-sticka-ut-mentalitet” som var mycket vanlig i det gamla samhället, både i städer och på landsbygden. Den bottnade i det sociala behovet av sammanhållning i en tid när fattigdomen alltid hotade runt hörnet, i tron på en begränsad mängd lycka som måste fördelas rättvist och i upplevelsen av den egna personens och familjens äras betydelse. Den man eller kvinna som stack ut ur mängden, som förhävde sig, hotade balansen och blev ett problem.


Hos många av oss svenskar ligger det inte riktigt i naturen att fira. Inte heller hjälper den djupt inrotade “jantelagen” oss att berömma, fira och uppmärksamma det vi gör.


Själva grundtanken med jantelagen, att det finns en begränsad mängd lycka som vi alla måste dela rättvist på och inte får använda i onödan - här finns det ju ingen naturlag eller forskning som visar att det är så. Logiskt så kan man förstå att jantelagen hade sin funktion här uppe i karga norden. Vi behövde ligga steget före, och hade inte tid att slösa energi på att fira, utan den grupp som hade förutsett alla möjliga tänkbara situationer hade en större chans att överleva. Vi behövde vara goda soldater för att hjälpa flocken i svåra tider.


Men i vårt moderna samhälle, har jantelagen spelat ut sin roll i att hjälpa oss att överleva. Snarare söker vi idag dopaminkickar på ett icke konstruktivt sätt, så som sociala medier, mat, droger och streaming tjänster. Allt det här ger oss en kortsiktig belöning, men i många fall får det oss inte att må bra långsiktigt. Så är det inte dags att knuffa ut jantelagen utför ättestupan en gång för alla?


Låt oss nu för ett ögonblick lägga jante åt sidan, och istället rationellt och logiskt tänka efter och skatta vad vi har att förlora på att fira våra framgångar. Låt oss göra ett tankeexperiment tillsammans:


Du bestämmer dig för att fira att du når ett delmål på vägen mot ett mål.

Vad är då det värsta som kan hända?

  • Det kanske blir kris i morgon. (Ja, det kanske det blir, men det vet du ju inte för du kan ju inte se in i framtiden.)

  • Du kanske misslyckas längre fram. (Ja, det kanske du gör, eller så gör du inte det. Det vet du ju inte heller.)

  • Att någon annan blir avundsjuk och tycker att du skryter. (Ja, det kan ju faktiskt hända - men det behöver den personen själv hantera, och du kan ju varken veta eller påverka hur han/hon reagerar. Den enda du kan påverka är dig själv.)


Kanske finns det fler saker som kan hända - men oavsett hur det blir i framtiden - så kommer det ju inte påverka dig idag.


Det finns ingen naturlag som säger att om du firar idag så drar du till dig olycka i morgon. Tänk om det istället är tvärt om? Att om du firar idag - drar du till dig lycka i morgon? Eller kanske är det neutralt - att det varken drar till sig lycka eller olycka?


Det vi vet är att det inte finns något bevisat att det är på det ena eller andra sättet. Det enda du säkert vet genom forskning är att om du firar idag så mår du bra just nu - med dopaminet som frisätts i din kropp. Och om det är ett långsiktigt mål som du håller på att jobba mot, som t.ex. mot målet att bygga en stark och frisk kropp, då kommer den kortsiktiga må bra känslan att motivera dig att jobba vidare för att nå ditt långsiktiga mål.


Alltså har du allt att vinna när du stannar upp och firar. Gör det redan idag. Oavsett vad som kanske kommer hända i morgon. Det värsta som kan hända är att du får fira en gång till - när du når i mål igen i framtiden.


Så bestäm dig här och nu - att fira dig själv - stort eller smått. Det går lika bra med att säga det högt, eller tänka själv och känna sig nöjd, som att fira materiellt. Välj ditt sätt och öva på att stanna upp och fira. För firar du din ansträngning och dina försök - så kommer du att vilja göra det igen.Comments


bottom of page