top of page
  • Skribentens bildKatarina Zell

Skitsnackarkultur skapar otrygghet och hindrar vår prestation

Vi ser ofta mönster av återkommande beteenden när det finns en låg psykologisk trygghet i en grupp. Vi beslöt oss att fråga vårt nätverk om vad de ser på sina arbetsplatser. Resultatet bekräftade det vi ser. Hela 53 % svarade att det vanligaste beteendet är att vi pratar om istället för med varandra.


Skitsnackarkultur skapar otrygghet och påverkar vår prestation

4 kännetecken på låg psykologisk trygghet i en grupp

När vi är ute och arbetar med företag, organisationer och team träffar vi ofta på återkommande mönster av symptom eller beteende som uppstår när den psykologiska tryggheten i gruppen är låg.


De fyra vanligaste symtomen är:

  1. Skitsnackarkultur - individerna pratar om varandra istället för med varandra. Pratar bakom ryggen och har åsikter och synpunkter om varandra, men undviker att prata med varandra om det som skaver.

  2. Besluts rädsla - individer har svårt att ta beslut på grund av rädsla för att fatta "fel belsut".

  3. Blame game - skyller på chefen, ledningen eller på andra grupper. Det cirkulerar många åsikter om vad som är fel och vems fel det är och vem som borde göra något åt situationen.

  4. CC:ar varandra och chefen på de flesta mail.


53 % har upplevt att en skitsnackarkultur är det vanligaste symptomet på låg psykologisk trygghet.

Vi bestämde oss för att göra en undersökning och be vårt nätverk på LinkedIn rösta på det alternativ som de oftast har träffat på.


Så här svarade de.53 % upplever att det vanligaste symptomet på låg psykologisk trygghet är att vi pratar bakom ryggen på varandra.


Det skapar otrygghet. För när du hör eller är med i ett samtal då det pratas om en kollega eller en chef, känner de flesta när de lämnar rummet:

Hur vi är mot varandra i en grupp påverkar både vår prestation och hur vi mår.

"Vad säger de om mig när jag inte är med?"

Otryggheten som skapas när vi pratar om istället för med varandra om saker som skaver, gör att vi presterar sämre. När vi undviker de jobbiga samtalen och istället tillämpar strategier hur vi kortsiktigt undviker det som skaver. Då växer det till ännu större irritationer. Och det som finns där under ytan - kommer tillslut att komma upp till ytan. Kanske genom att blossa upp som en stora konflikter eller så säger medarbetarna upp sig. För vem vill jobba i en miljö där man mår dåligt?Ibland hör jag klyschor som - "det sitter i väggarna" och "vi svenskar är konflikträdda". Men om vi då är så konflikträdda, så borde det ju inte finnas några konflikter? Men tvärtom, så finns det en massa konflikter. Det kanske istället handlar om att vi behöver träna hur vi tänker och gör? Hur vi är modiga i de små situationerna, och få insikt i hur vårt eget beteende gör avtryck?


För det går att vända en skitsnackarkultur! För en kultur är det som vi skapar med vårt beteende. Och de flesta människor vill jobba i en arbetsmiljö där de mår bra och kan prestera på topp. De vill utvecklas, ha roligt på jobbet och trivas.


Vill du prata vidare om hur du skapar högpresterande team genom psykologisk trygghet? Hör av dig! info@futuremind.se


Vi på FUTUREMIND mäter och utvecklar högpresterande team genom att bygga psykologisk trygga organisationer, team och individer.


Comentarios


bottom of page