top of page
 • Skribentens bildKatarina Zell

5 tips för att utveckla ditt ledarskap

Uppdaterat: 2 jan. 2022

Idag finns en det massor av böcker, utbildningar och kurser som hjälper dig att utvecklas som ledare. Det kan därför vara svårt att veta vad som fungerar för just dig. Vi har tagit fram en guide med 5 praktiska tips som du kan använda när du utvecklar dig själv som ledare.


“IF YOU CHANGE NOTHING NOTHING WILL CHANGE.”


Tips #1 - Definiera ditt ledarskap


Steg 1: Formulera ditt eget ledarskap kontrakt

Ofta så är det bra att starta sin utvecklingsresa med att tänka efter vad du tycker är viktigt gällande ledarskap. Hur är en bra ledare för dig? Vad gör och hur är en bra ledare? Och vad står du för som ledare?

Skriv ihop ditt eget ledarskaps kontrakt, gärna formulerat i en mening, där du svarar på frågor:

 • Som ledare vill jag…..

 • Jag vill att mitt team ska känna sig….

 • Jag är ledare för att jag vill….

Steg 2: Lista mörka och ljusa beteenden hos dig själv

Gör en kolumn/lista där du skriver ner hur du är när du är i ditt bästa-jag.

Gör en kolumn bredvid din bästa-jag lista. Fyll den kolumnen med hur du är när du är i ditt sämsta-jag. Reflektera över vilka situationerna/sammanhangen som gör att du hamnar i ditt bästa- respektive sämsta-jag.

Steg 3: Gör en plan

Nu när du har ditt ledarskaps kontrakt tydligt formulerat så är det dags att göra en plan för hur du tar dig dit. Vad behöver du fylla på med? Vad behöver du utveckla? När gör du vad? Hur ser du till att du är i ditt bästa jag den mesta delen av tiden? Hur gör du för att ditt ledarskaps kontrakt blir något som du lever och andas varje dag?

I utvecklingsprogrammet Framtidens Ledare arbetar vi med Ledarskaps Identitet, Ledarskaps kontrakt och självledarskap. Under modul 2 i programmet reflekterar du runt vilka mörka och ljusa sidor du har i ditt ledarskap, och hur olika situationer/sammanhang påverkar dig. Du sätter också upp en strategi hur du gör för att befinna dig i ditt bästa-jag mesta delen av tiden.

Om jag vore din chef, så skulle jag säga:
“Ju bättre du är som ledare - desto bättre leder du ditt team mot företagets mål. Skjut inte upp din egen utveckling en enda dag till.”


Tips #2 - Tid


Tid är för många av oss något komplext och kan ibland vara laddat. Under vissa perioder stressar vi runt och pratar ibland mycket om att vi inte har tid. Eller att vi har för lite tid. Fast logiskt så vet vi ju att alla har lika mycket tid. 24 timmar varje dygn. Varken mer eller mindre. Och att det istället handlar om vad vi väljer att göra med vår tid. Hur vi väljer att prioritera våra 24 timmar.

Så om du är en av dem som just nu befinner dig mitt i livet och tänker:

Jag vill utveckla mig själv som ledare. Jag vet att det är viktigt, men jag hinner inte just nu. Jag har inte tid. Det är annat som måste gå före. Jag gör det sedan. När jag får mer tid.

Fråga dig då:

 • Vem ska du få mer tid av?

 • Varför har du inte tid?

 • Vem bestämmer om du har tid eller inte?

 • Vad är det som går före?

 • Varför är det viktigare?

Så, om du nu har bestämt dig att du vill jobba med dig själv och ditt ledarskap - lägg upp en plan.

Planera din utvecklingstid och gör den tiden till den viktigaste i ditt liv:
 • Boka tid med dig själv. Avsätt tid i din kalender med jämn och återkommande rytm då du arbetar med dig själv och din egen utveckling av dig själv som ledare.

 • Prioritera den här tiden - och gör den till det viktigaste du har på din agenda.


Tips #3 - Läs


Låt dig inspireras och låt kunskap väcka nya tankar hos dig genom att läsa artiklar och böcker om ledarskap. Ta del av forskning om ledarskap och team. Kunskap är lätt att bära.

Har du svårt att få ro att sitta och läsa? Då kanske du är en person som lär dig lättast genom att lyssna. Eller kanske genom att titta? Idag vet vi mer hur vår hjärna tar in kunskap, och att sättet hur vi lär oss lättast och snabbast är olika. Vissa lär sig bäst genom att läsa. Medan andra lär sig bättre när de lyssnar, gör eller ser.

Om du är osäker på hur du lär dig bäst, testa ett par olika sätt. Idag finns det massor av bra TED talk som du enkelt kan titta på. Det finns massor av böcker som ljudböcker och det finns poddar som tar upp olika ämnen. Utforska vilka olika sätt som passar dig bäst i ditt lärande.

I Framtidens Ledare blandar vi typen av litteratur, där vissa böcker baseras på forskning av organisationer och andra innehåller tankar och ideer baserat på undersökningar.

Vi blandar också sätten som vi lär oss. Du läser 5 olika böcker, och många av dem finns även i ljudboksformat. Några av författarna finns summerade i artiklar eller som TED talks.

Under de olika modulerna diskuterar vi våra reflektioner i gruppen. Varje modul har också en föreläsning där vi går igenom materialet tillsammans. Och innan föreläsningarna så skriver varje person ner sina egna reflektioner om sitt ledarskap kopplat till materialet vi precis läst.

“Presentationerna med bakgrundsfakta, förklaringar och gruppens diskussioner gör innehållet i Framtidens Ledare lättförståeligt. Det komplexa och svåra blir enkelt och klart.”

Anneli Häll

ägare och grundare Livskraft


Tips #4 - Reflektera


Låt dina tankar gå ännu djupare efter att du har läst, lyssnat på, eller upplevt något. Titta på ditt eget ledarskap utifrån. Vad kan du lära dig av det du har läst? Vad kan du utveckla? Vad betyder det för dig? Vilka nya perspektiv har kunskapen gett dig om dig själv och ditt eget ledarskap?

Reflektions-promenad

Ett bra sätt för att låta tankarna gå djupare är att ta en reflektions-promenad. Bestäm dig för vad du ska tänka på, och ge dig ut ensam på promenad. Låt dina tankar “löpa”. När du kommer tillbaka från din promenad, ta fram ett block och en penna. Skriv ner dina slutsater och dina viktigaste tankar. Och kanske blir det ett ord, eller så blir det flera sidor. Det spelar ingen roll. Det viktigaste är att du gett dig själv tid till att bromsa upp, andas och reflektera.

“Utvecklingsprogrammet har gett mig insikt i att jag måste jobba med att sätta mig själv i fokus. Då skapar jag en bättre struktur i mitt arbete och det blir en bättre tillvaro för mig själv när jag hittar ett lugn i att bromsa, andas, reflektera och agera. Jag har också lärt mig vikten av att våga säga nej, och att jag inte alltid behöver vara tillgänglig för alla hela tiden.”

Sofia Landin Strömbro

Gruppträningsansvarig, Umeå Sport & Motion


Tips #5 - Ta hjälp utifrån


Det blir vanligare och vanligare att chefer och ledare har en eller ett par externa coacher bredvid sig i olika faser under sin karriär. Idag finns det ledarskaps- och chefs-coacher både från privata aktörer och större konsultbolag. Coaching är en metod för personlig och professionell utveckling riktat till individer som vill göra det mesta av sin talang, kunskap och potential.

När du har beslutat dig för att ta nästa steg i ditt ledarskap, så kan det vara en bra investering att ta hjälp av en ledarskapscoach under delar av din resa. En ledarskapscoach är en utomstående person som inte har någon egen agenda eller intresse. Coachen finns där för dig att bolla dina tankar och reflektioner med. Och coachen utmanar dig att komma vidare genom att lyssna och ställa frågor som får dig att tänka nytt och större.

“Programmet Framtidens Ledare, har gett mig möjlighet att "på riktigt" prata med någon som utmanar mig och mitt tänkande till det bättre. Jag har fått andra perspektiv och insikter, både om mig själv och om andra. Jag har lärt mig mer om olika processer och hur vi människor fungerar. Jag har fått mer förståelse för hur allt hänger ihop och insett att mycket börjar med självledarskap.”

Amanda Petersson, COO

Wellness Studio Sverige


I Framtidens Ledare har du din egen ledarskapscoach


Efter varje modul möter du din coach digitalt och reflekterar över ditt eget ledarskap kopplat till modulen som du precis gått igenom. Du tittar också på vilket avtrycket som ditt beteende bidrar till och hur du arbetar praktiskt för att förstärka bra beteenden och minska dåliga.


Ju bättre du mår - desto bättre leder du dig själv och ditt team dit ni är på väg. Lycka till med din utveckling!

Vill du veta mer om Framtidens Ledare? Maila oss på info@fururemind.se eller fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss med mer information.

Comments


bottom of page