top of page
  • Skribentens bildKatarina Zell

Vikten av att ha målMål

Vi behöver drömmar och mål i våra liv. Ett mål kan beskrivas som en dröm om det du vill ska ske i framtiden. När man pratar om självledarskap brukar man dela in det i tre arbetsområden: beteende, mål och tankar. I texten nedan tar vi upp hur du kan arbeta vidare med att utveckla ditt eget självledarskap i arbetsområde 2 - mål.


Vikten av att ha mål

För de flesta människor så är det tillfredsställande att utvecklas och bli skicklig inom ett specifikt område. Enligt forskning så ger det oss en drivkraft i form av inre motivation när vi arbetar mot att uppnå kompetens och autonomi. (DRiVE, Daniel H. Pink. The Surprising Truth About What Motivates Us.)


Genom att ha ett tydliga mål, klara delmål och ha en detaljerad plan för hur du tar dig till ditt mål, kan du påverka och följa din utveckling och din resa mot ditt mål.


Vad är ett mål

Mål behöver inte alls vara stora banbrytande drömmar, utan det går precis lika bra med små vardags mål. Eller varför inte “må bra mål” som mer handlar om en känsla eller ett tillstånd som du vill ha mer av i ditt liv.


För vissa kan det låta både stort och skrämmande med ordet mål, men vi har alla massor med mål runt oss i vår vardag - stora som små. När du till exempel går upp på morgonen, så vet du kanske vad du ska göra under dagen? Och du vet säkert vart du ska åka när du sätter dig i en bil? Kanske har du planer för din semester, eller har du en dröm om hur du vill fira jul och nyår? Allt det här är mål som vi har i vår vardag utan att vi tänker på det.


Naturliga mål

Under vår uppväxt har vi mål som formas naturligt av att bli vuxen. De här målen innefattar till exempel skola, fritidsaktiviteter, arbete, karriär, boende och att skaffa en partner och familj. Våra naturliga mål sträcker sig vanligen till mitten av livet, så där till 40-50 årsåldern. De flesta av våra naturliga mål har skapats utan att vi behövt tänka på det som mål. Just därför kan man uppleva att det kan kännas ovant och svårt att sätta upp mål som en medveten handling. Vi är helt enkelt ovana vid att fundera på:

  • Vad är det jag vill?

  • Vad är min dröm?

  • Hur vill jag ha mitt liv i framtiden?

Vikten av aktuella mål

Alla drömmar behöver inventeras. Ibland har vi kvar gamla mål som inte längre är aktuella. Därför behöver du med jämna mellanrum uppdatera dina mål, På så sätt gör du dem aktuella och släppa taget om mål som inte längre gäller.


Alla mål behöver inventeras för att vara aktuella, och det här är ett ständigt pågående arbete.

Positiva mål

Många gånger är det enkelt att komma på vad vi inte vill, och svårare att sätta ord på vad vi vill. Ta en ordentlig titt på dina mål, och försäkra dig om att de är positiva. Gör dina mål till något som du vill uppnå.


Fokusera på det du vill ska hända. Istället för det du inte vill ska ske.

Comments


bottom of page